Klockren

2013-11-10 @ 19:20:04 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
 
 
Om ni deppar för att det är måndag i morgon hoppas jag på att denna video från Partaj gänget kommer att ändra er. 

Mjölk inte bra för kroppen

2013-11-09 @ 11:51:02 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()

Mjölk. Vad dricker du för mjölk? Det första som kommer upp i mitt huvud är komjölken. Den vita kalla goda mjölken i ett stort glas. Vi föddes upp med mjölk, ända från dina första dagar i livet från din mamma till flera lite paket mjölk varje dag i tonåren. Det då vi slutar dricka mjölk från vår mamma som vi övergår till en annan mjölk. Ko mjölken.

I Europa, framförallt i norra, är mjölk en av det vanligaste måltidsdryckerna. Vi har druckit ko mjölk i flera tusen år, så varför skulle det vara något problem. I början dvs. flera tusen år sedan så var ingen kapabel till att dricka mjölk, men då vi i för ungefär 6000 år sedan började dricka det så utvecklades människokroppen och skapade en ny gen som gjorde att laktostoleransen uppstod. Det syns ganska tydlig på att det bara är Euorperna som tål mjök. Kollar man på asien så är nästan alla människor laktosintoleranter. Men resten av världen då? Är inte det ganska uppenbart, både  Nordamerika, Sydamerika och Afrika härstämmar delvis från olika kolonier skapade av människor från Euoropa. Självklart ska dem klara av mjölk lika bra som vi. 

 

Så varför blir det sådanna stora diskutioner då man säger att mjölk inte är bra för kroppen. Mjölk har ju massa kalcium och är bra för skelettet. Det vet vi ju alla. Så om du skulle sluta dricka mjölk så skulle du få för lite kalcium, få dålig skellet och inte växa något... eller?

Självklart inte. Hela min barndom var jag mjölkprotein, vilket gjorde att jag varken kunde äta mejeriprodukter eller laktosprodukter. Har jag brist på kalcium? Nej. Har jag dåligt skelett? Nej. Är jag superkort? Nej. Du kan enkelt få in samma kalciumersättning som mjölk bara om du äter rätt och varierad kost.

Det är väldigt ovanligt att vuxna däggdjur tål mjölk, men tydligen så ska människan vara ett undantag. Har vi inte fått det om bakfoten? Många människorkroppar reagerar oftast då man dricker mjölk. Kanske får man lite ont i magen och känner sig konstig? Genast då tar man förgivet att jag kanske är "laktos" och ska sluta äta mjölk. Många jag känner säger oftast att det inte tål mjölk så bra, att dem är laktosintolerant. Om det nu är så många som drar den slutstatsen att dem kanske är latos, och att det reagerar på mjölk, är det inte då ganska uppenbart att det kanske inte är bra för våran kropp? "Ja, men det finns ju många som också är glutenintoleranta också. Och det är ju en allergi, så då måste det ju finnas vissa människor som inte heller tål mjölk" Vem är det egentligen som säger att ingen av oss egentligen tål vetemjöl? 


Vi överkonsumerar ju mjölk. Det säljs i flera liter, och oftast köper man för att lagra där hemma. För vi vet ju, mjölken går åt. Så när jag nämde att vi dricker för mycket mjölk och att det även är bevisat att vuxna verkligen inte ska dricka mjölk så skrattar bara människor. Kanske är det för att vi har blivit blinda. Kanske är det för att en tonåring sitter och säger detta. Att hon har "fel" bara för att hon forskar och söker, för att hon är mer intresserad än vad du är. För att hon har rätt. För mjölk har vi alltid druckit, varför skulle det vara farligt nu? Pfff. Det var ju väldigt stort förra året med att komjölk för vuxna (män) kunde framkalla prostata. Speciel de svenska männen hade en högre siffra än resten av Europa. Och om ni har läst hela min långa text om mjölk. Så är vi i Europa mästare på att dricka mjölk. 

Sen om vi tänker rimligt. Hur mycket väger en ko? Ungefär 500kg. Hur mycket väger en normal människa? Mellan 60-70 kg. Låter det då rimligt för oss att dricka mjölk från ett däggdjur som nästan väger 400kg mer än oss? 

Jag kan ju själv inte neka, att jag inte skulle kunna leva utan mejeriprodukter. För visst älskar jag ibland att dricka detta kalla stora glaset med mjölk, äta glass, och använda mejeriprodukter.  Så med detta vill jag heller inte säga att du inte ska dricka mjölk. Jag vill att du ska få min åsikt, som alltid. Och dra dina egna slutsatser och teorier.